donderdag 1 augustus 2013

Chez Pépé Nicolas

Vandaag zijn we met oma en de drie honden met de nieuwe VW bus naar Les Menuires naar het chalet d'alpage "Chez Pépé Nicolas" geweest. Gezien de reacties van Juma de laatste tijd op onbekende mensen en dingen (fel uitvallen en blaffen) hadden we heel wat lekkertjes meegenomen om zo veel mogelijk te kunnen her-conditionneren en wilden we ook de techniek van Grisha Stewart (BAT training = Behavior Adjustment Training) toepassen om te zorgen dat Juma niet zou blaffen en zijn comfortabele "groene" zone zou blijven.

Het was een heerlijke dag. Boven op de berg aangename temperaturen en een lekker briesje, terwijl het kwik in het dal tot ver boven de 30°C uitsteeg.

De rit in de VW bus ging uitstekend. De honden hadden snel elk hun plekje gevonden. Op weg naar het chalet d'Alpage viel Juma in een onoplettend moment van Esther uit naar naar een klein meisje en bij aankomst bij het chalet heeft hij even kort geblaft tegen de grote Sint Bernard die daar aangelijnd lag, maar eenmaal op het terras voor een kopje koffie ging het uitstekend.


Na de koffie hebben we oma met haar puzzelboekjes op het terras achtergelaten en zijn met de honden gaan wandelen. Juma ging met wat snoepjes en aandacht prima langs onbekende wandelaars en eenmaal alleen op het pad mochten de heren lekker los rennen. Van het ene bergstroompje naar het volgende om lekker af te koelen en te spelen.

Na anderhalf uur wandelen terug op het terras voor een overheerlijke maaltijd. De honden lagen er rustig bij, ondanks een hoop drukte om ons heen van spelende kinderen, geiten op het terras en de zeer sympathieke bediening die regelmatig langsliep. Juma kreeg regelmatig een lekkertje voor dit voorbeeldige gedrag. Soms vond hij het een beetje eng worden (als de geit te dichtbij kwam en toen een klein hondje zich op 3m afstand installeerde), maar hij hield zich heel dapper en koos ervoor om zich af te wenden en contact met ons te zoeken.
Onze kennis Henry Duchemin, bijenhouder en managementconsultant hield na het eten een lezing over het leven van de bijen en gezeten op een muurtje hebben we daarvan genoten en geleerd dat een bij een olifant kan doden. Ja, echt waar! Olifanten zijn bang voor bijen. Het zoemende geluid van bijen wordt in Afrika zelfs gebruikt om olifanten op een afstand te houden van gevoelige gewassen.
Voor Juma werd het twee keer een beetje te veel en heeft Lex hem even wat verder van de mensen en geiten in een watertje laten spelen. Daarna kon hij weer rustig naar alle activiteiten kijken.

Op de terugweg waren de honden flink moe en lagen alledrie knock out in de bus. Tommie en Juma zelfs gebroederlijk  naast elkaar terwijl koning Calou de hele achterbank voor zichzelf had.
Thuis snel het huis in gegaan om verkoeling te zoeken, want het was in het dal nog steeds boven de 30°C en verstikkend warm. De honden liggen nu alledrie heerlijk in diepe slaap op de koele tegelvloer te dromen van al hun avonturen van deze geslaagde dag en Juma krijgt een dikke voldoende voor zijn gedrag van vandaag!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten